• Fri frakt över 499kr
  • Snabba leveranser
  • 60 dagars öppet köp
svarta lådhandtag på gråa luckor i grått kök

Montera med skruv

Montering i lättbetong

När du ska montera mindre produkter på lättbetong kan du använda plast- eller nylonplugg, samt skruv. Speciell lättbetongplugg används för tyngre produkter och produkter som ska tåla hög belastning. Eftersom lättbetong är porös, bör du då använda ett metallborr och plugg som expanderar en bit in i väggen. Förborra lika djupt som skruvens längd. Blås rent borrhålet för att därefter montera plugg. Skruva slutligen in skruv i pluggen.

Montering i betong

Ska du montera en produkt på betong? Då finns det ett par saker att tänka på för att produkten ska hänga stadigt på plats. Använd expanderbult för tyngre betongprodukter och borra med slagborrmaskin. Välj ett borr med hårdstålsspets och samma dimension som pluggen. Borrhålet ska vara lika djupt som skruvens längd. Blås rent borrhålet för att därefter montera plugg. Skruva slutligen in skruv i pluggen.

För övriga produkter, använd plast- eller nylonplugg och skruv.

Montering i gipsskivor

För att montera smidigt på gipsskivor bör du använda metallexpander eller nylonexpander, som expanderar på insidan när skruven dras i. Viktigt att tänka på är att gips är poröst. Borra därför ett hål med samma diameter som expandern och tryck varsamt i expandern i hålet. Använd träskruv för tyngre produkter på gipsskivor. Tyngre produkter och produkter som ska tåla hög belastning bör inte monteras med expander i gipsskiva. De monteras istället med träskruv där det finns en regel bakom gipsskivan.

Montering i spån/träfiberskivor

För montering på spån/träfiberskivor bör du använda träskruv eller spånskiveskruv. Det blir enklare att skruva för hand om du först gör ett anvisningshål med en syl eller ett mindre borr. Använd den skruv som medföljer produkten.

Montering i tegel

Tegel är nästan lika hårt som betong, men kan spricka om du borrar för nära kanten. För tyngre produkter och produkter som ska tåla hög belastning är det en god idé att använda expanderbult. För övriga och lättare föremål, kan du använda plast- eller nylonplugg och skruv.

Välj rätt plugg eller bult

För montering på tegel är det bäst att borra med en slagborrmaskin. Välj en borr med samma dimension som pluggen. Borrhålet ska vara lika djupt som skruvens längd. Blås rent borrhålet för att därefter montera plugg. Skruva slutligen in skruv i pluggen.